DET SEJE KULTURSLOT

Af Christian Andersen, programchef og arkitekt ved Realdania 

schmidt hammer lassen  maltfabrikken

Elsk Maltfabrikken

Det er vores seje kultur-slot

Det er vores fremtid

 

Sådan skrev Amalie, Savannah og Isabel fra 6. klasse i et Haikudigt, da Kulturministeriets campingvogn for et par år siden stoppede i Ebeltoft og bad byens unge om at skrive, tegne og fortælle om, hvad de brændte for.

Pigernes kig i krystalkuglen er helt præcist. Maltfabrikken bliver en drivkraft i udviklingen af Ebeltofts fremtid. Om et par år, ja, så har Ebeltoft et ”sejt kulturslot”, som ikke bare byens unge, men hele Danmark kan være stolte over.

  Maltfabrikken er allerede et kraftcenter i byen. Men når fabrikken og arealerne omkring huset har været en tur igennem arkitekternes værksted, vil der blive endnu mere gang i udviklingen af Ebeltoft takket være de mange ildsjæle, som har drevet projektet frem.
  Derfor er vi i Realdania også meget begejstrede for projektet, som vi støtter med 20 mio. kr.
Helt overordnet er vi glade for, at der målrettet arbejdes med de muligheder, der er i den industrielle kulturarv.
Men et særligt plus ved projektet er, at borgerne var med til ideudviklingen, og at der er masser af lokalt engagement, som er med til at få energi og liv i drømmen. 

  Visionen om at give fortiden og fabrikken nyt liv ved at benytte den historiske bygning, som et moderne, omdrejningspunkt for erhvervs- og kulturorienterede aktiviteter vil tiltrække nye turister, men i høj grad også tilflyttere og nye erhverv.

  Når bibliotek, museum, kunstnerværksteder og kreative erhverv bor under samme tag, kan meget ske. Huset bliver et mødested med muligheder.

 Og endelig er det en stor gevinst for hele byen, at Maltfabrikken og arealerne udenom forbindes med havnen og vandet, så byens natur og kultur spiller sammen.
Derfor er der med pigernes ord grund til at elske Maltfabrikken – den er en del af Ebeltofts fremtid.

FAKTA

· Realdania er en forening, som arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø.

· Flere fonde, det lokale erhvervsliv, kommunen og folkeaktier står for finansieringen.

· Realdania støtter projektet med 20 mio. kr.