SKATTE FRA KÆLDEREN

Af Jørgen Smidt-Jensen, museumschef for Museum Østjylland

schmidt hammer lassen  maltfabrikken

I kælderen under brandstationen i Kirkegade gemmer sig en skat, som aldrig ser dagens lys. Når Ny Malt åbner, kommer skatten frem i lyset, og alle besøgende vil kunne få del i den helt gratis.

Skatten fra brandstationen værd at grave efter. For gør man det, er der guld at hente. Guldet er samlingen i Ebeltoft Byhistoriske Arkiv, hvor reol efter reol bugner af arkivmateriale, og skabene er ved at sprænges af gamle fotos.

I arkivet kan man gå på opdagelse i gamle aviser. Man kan finde arkivalier om personer, foreninger, virksomheder, veje og bygninger, og man kan støve rundt i mere end 50.000 fotos fra Ebeltoft og omegn.

For mange vil byarkivet være ukendt, og nogen kunne måske finde på at tænke, at sådan noget gammelt bras ville gøre mest nytte i brændeovnen.

Men det kommer vi til at lave om på, når Museum Østjylland rykker ind i Maltfabrikken i fællesskab med Syddjurs Bibliotek. Så flytter vi nemlig arkivet op fra de mørke lokaler under brandstationen. Vi åbner skatkisten og har planer om at gøre indholdet af den til en af hovedattraktionerne i den nye institution. Med billederne og arkivalierne fra byarkivet folder vi historien om Syddjurs, Ebeltoft og Maltfabrikken ud i en moderne udgave, som kommer til at overraske, fascinere og pirre til nysgerrighed og trang til at vide mere. Derfor kommer vi også til at synliggøre alle de mange muligheder for at grave i historien, som byarkivet rummer.

Det er nemlig ikke gammelt bras, der er i byarkivets skatkiste. Det er din og min historie. Det er vores forfædres historie. Det er alle aspekter af byens og egnens historie, og det er vores allesammens fælles identitet. Skatten ligger der lige til at grave sig ned i. Når Ny Malt åbner, har Museum Østjylland skattekortet klar til alle, der vil på jagt.

FAKTA
· Jørgen Smidt-Jensen 
· Museumschef, Museum Østjylland
· Cand.mag. i historie og middelalderarkæologi, Aarhus universitet