DET GRÆNSELØSE KØKKEN

Af Gitte Marlin, arkitekt og tidl. professor ved Arkitektur og Design, Aalborg Universitet.

maltfabrikken nymalt den ny maltfabrik ebeltoft

I denne sommer har jeg været tilknyttet ”Det Grænseløse Køkken,” der gennem fælles- spisning har til formål at skabe byliv, mens vi venter på åbningen af NY MALT - Ebeltofts nye kulturhus. Det har været en fantastisk berigende oplevelse.

I april-maj byggede Bureau Detours fra Aarhus rammerne sammen med en flok unge fra Kalø Højskole. Det var en fornøjelig byggeperiode med højt humør og god musik på anlægget. Mange nysgerrige borgere kom forbi, satte sig ned og nød den ivrige summen af aktivitet.

Et væksthuset blev placeret meget velovervejet i gården på en måde, så det skaber  opholdsrum mod øst, vest og syd. Mens husets massive ryg er med til at definere gaden eller stien hen over pladsen mod nord. Væksthuset er indrettet med tomatplanter og genbrugsmøbler. Til udearealerne blev der sammentømret en scene og siddegrupper.

I dette poetiske og uhøjtidelige univers af inde- og uderum har der sommeren igennem været fællesspisninger, musik, dans, oplæsning og festivaller.

Mens tirsdagene madmæssigt rettede sig mod børnefamilier og spontan underholdning; udviklede  torsdagene sig til store fællespisninger med planlagte koncerter. Om torsdagene blev der serveret ca.140 portioner mad pr. gang.

Det har været dejligt at servere velsmagende mad i de fine omgivelser af nyt og gammelt. Men størst har glæden været over den magiske stemning, som folkene bag projektet har skabt. Vi har alle følt os velkomne, og såvel lokale som feriegæster har hygget sig og ladet snakken gå hen over bordene. 

I september 2017 er det slut, for der skal jo bygges et nyt kulturhus. Men Ny Malt gård er allerede podet med forventninger til kommende kultur og byliv. Det Grænseløse Køkken er trods sin midlertidige karakter et vigtig projekt og en rigtig god start for Den Ny Maltfabrik.