KULTURHUSET I NYE RAMMER

Af Peter Sand, bestyrelsesformand for Ebeltoft Kulturhus

maltfabrikken nymalt den ny maltfabrik ebeltoft

Ebeltoft Kulturhus i nye rammer
Det er med blandede følelser at vi, i Ebeltoft Kulturhus, imødeser fremtiden. På den ene side glæder vi os usigeligt til at få nogle nye og endnu mere funktionelle rammer, hvor vi kan skabe et væld af kulturbegivenheder for store og små. På den anden side er vi meget spændte på om den intimitet og lidt skæve karakter kan bevares i nogle nye rammer. Vi har mærket efter og det tror vi på – vi tror også på, at summen af det vi opnår i nye rammer overgår summen af det vi uundgåeligt vil miste. Vi tror på at vi får nogle rammer som både vil gøre det endnu bedre at være kunstner, publikum og frivillig i Kulturhuset

Det var her det hele startede…
For snart 10 år siden startede Ebeltoft Kulturhuset også dengang kaldet ”Kulturministeriet”, og det har ubetinget været en succes og en værdiskaber for byen og området. Kristian Krog har udadtil tegnet stedet, men skal vi være helt ærlige, så er den store årsag til at Ebeltoft Kulturhus i dag er en meget veldrevet og velfungerende forening med kulturtilbud for alle, en meget stærk opbakning og dedikation fra en flok skønne frivillige, der ofte smider alt hvad de har i hænderne for at give en hånd med i Kulturhuset. Ebeltoft Kulturhus er i dag relativt set et af landets bedst drevne kulturhuse, hvor man samfundsmæssigt for en minimumsinvestering får et stort værdiafkast ikke mindst i livskvalitet for byens og områdets borgere. Senest har en stor australsk forskningsundersøgelse vist, at musik/kultur dokumenteret fremme livsværdien for mennesker – måske man politisk skulle retænke vores velfærdssamfund og satse mere på kulturen og den afledte værdi den skaber. 

Samspil
Det drejer sig om samspil. Samspillet på scenen i et orkester er afgørende for oplevelsen og de sublime eksempelvis musikalske øjeblikke, hvor det løber en kold ned af ryggen af bare følelsesmæssig fryd over det som rammer ens ører af vellyd. Det drejer sig om samspil mellem mennesker, når huset skal fungere og den ene dag være rammen om en konfirmation for få timer efter at ligge scene til et foredrag om kulturarv. Og det drejer sig om samspil med lokalområdet, når Ebeltoft Kulturhus skal have sponsorer til at støtte huset og dets aktiviteter. Det er samspil, når Sparekassen Kronjylland tegner et hovedsponsorat og samtidig, som en naturlig del, tilbyder huset frivillige en oplevelsestur til Værket i Randers. Det er samspil, når Kvadrat køber bagsiden af efteråret program.

Og fremtiden bliver også et stort samspil – Den ny Maltfabrik bliver et samspilshus, hvor alle der enten arbejder, besøger eller er frivillig bliver en del af et fællesskab, hvor kun fantasien sætter grænsen for hvad vi kommer til at skabe sammen.