DRØMMEN OM ET KREATIVT FÆLLESSKAB

Af Vibeke Wang, projektleder Überwerke

maltfabrikken nymalt den ny maltfabrik ebeltoft

På en tur gennem Adelgade har du måske undret dig over den mærkværdige ‘butik’, overfor porten ind til Maltfabrikken, der hedder Überwerke? Det ligner ikke de andre forretninger - hvor er varerne og kasseapparatet? Og hvem er mon de mennesker, der sidder derinde med deres laptops, drikker kaffe og holder møder?

Inden du får svarene, vil jeg fortælle en anden historie. Den handler om mig. Om at være tilflytter på Djursland og kreativ iværksætter. Om at sidde alene i min ‘tegnestue’ som illustrator, i hvad der til tider føles som en ensom levevej uden kollegaer og sparringspartnere. Jeg ønskede at være del af noget større. Jeg drømte om et kreativt, inspirerende fællesskab med mulighed for vidensdeling og samskabelse. 

I Ebeltoft var der imidlertid noget nyt på vej. Den tomme, rødkalkede maltfabrik skulle i fremtiden danne rammen for et arbejdsfællesskab med kontorer, værksteder, gæstekunstnerophold og atelierpladser. Det var jo lige det, jeg drømte om! Et sted for mangfoldigheden, kulturen, tværfaglige samarbejder og kreative skaberkræfter. Heldigvis behøvede jeg ikke vente helt til 2019, hvor Maltfabrikken vil stå færdig. For allerede i 2015 åbnede Überwerke. 

Så tilbage til svaret på, hvad ‘butikken’ i Adelgade nr. 60 er. 

Überwerke er begyndelsen på det arbejdsfællesskab, som er tænkt ind i fremtidens maltfabrik. Det lille ’coworking space’ er åbent hver dag for alle de kreative sjæle - til arbejde, kaffepauser og ideudvikling. Her kan man møde ligesindede, nye venner og måske ens fremtidige forretningspartner. Løbende afholder stedet tilmed små kurser, workshops og 1:1 sparring, som alt sammen skal styrke væksten i de små virksomheder og sammenhængskraften i det kreative miljø. Überwerke kaldes for et arbejdsfællesskab, fordi vi er der for at arbejde, men også fordi stedet gør et stykke arbejde for fællesskabet. 

Og jeg var åbenbart ikke alene med min drøm om dette fællesskab, for stedet har nu over 60 tilmeldte mikrovirksomheder og iværksætterspirer. Det er mine ‘kollegaer’, mine venner og forhåbentlig også dem, jeg skal dele kontor og fremtid med i Den ny Maltfabrik.