13.02.2015 // Kristian Krog

RETHINKING THE BRICKS

I øjeblikket arbejder filmfolk, et animationsbureau og tre fremtidige kulturprojekter på at skabe en fælles filmfortælling. Samarbejdet og projektet er iscenesat af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og bliver et af de første fysiske resultater af et længerevarende partnerskab. Det er Fængslet i Horsens, Arsenalet i Viborg og Den ny Maltfabrik i Ebeltoft, der igennem de seneste år har samarbejdet omkring udviklingen af fremtidens kreative platforme. Sådan beskriver de sig selv, og det er ikke helt ved siden af, idet de respektive kommuner Horsens, Viborg og Syddjurs har de tre locations som store strategiske indsatsområder.
 
‘Det er utroligt givende at arbejde på tværs i regionen, og jeg glæder mig til at se vore samarbejde tone frem på det store lærred’ fortæller leder af Den ny Maltfabrik Kristian Krog.
 
‘Det er faktisk kulturhovedsprojektet der i sin tid bragte os sammen, og siden dag er det blevet til gode erfaringer og oplevelser på tværs'.

Også i kulurhovedstadsprojektet Aarhus 2017 er der begejstring for at kultur-fyrtårne finder sammen i nye partnerskaber.

‘Formålet med Aarhus 2017 er bl.a. at booste kulturen i hele Region Midtjylland, og det er glædeligt at vi kan bidrage med midler som på en gang udvikler disse kulturelle fyrtårne, skaber tværregionalt samarbejde og som kan hjælpe institutionerne til at få flere internationale samarbejdspartnere’ fortæller administrerende direktør Rebecca Matthews fra Aarhus 2017.

En film til den internationale kreative scene

Det aktuelle filmprojekt er en vision om at skabe et medie til at kunne kommunikere internationalt. 

At kunne fortælle den gode historie på tværs af grænser ift. potentielle europæiske interessenter og mulige samarbejdspartnere. 

Fortællingen er historien om de tre kreative væksthuse i Aarhus 2017, men også en historie om tre markante stykker historisk arkitektur, der er på vej mod forvandling.

 

FÆNGSLET: Bygget i 1853 som danmarks første egentlige Fængsel. Arkitekturen er inspireret fra udenlandske forebilleder.

ARSENALET – Viborg kaserne: Garnisionsby fra 1865. Hovedbygningen er fra 1924 i røde mursten i neoklassisistisk stil.

MALTFABRIKKEN: Bygget i 1861. Insustri og kulturmiljø. Det mest markante bygning i Ebeltofts skyline.

 

Noget af det der limer de tre projekter sammen er deres fælles udgangspunkt i bevaringsværdige bygninger. 

Fængslet, Arsenalet og Den ny Maltfabrik er på hver deres måde en historie med overskriften ‘nyt liv i kulturhistoriske bygninger’. 

De tager udgangspunkt i hver deres fysiske sted og har store tanker om fremtiden mens de udnytter ressourcerne i ca. 150 års kulturarv. 

 

Det handler også om byudvikling

Under temaet ‘fra udkant til forkant’ bliver projekterne katalysatorer i en byudvikling, der anvender de stedbundne ressourcer (her fabrik // fængsel // militærkasserne) til at bringe byerne fra fortid til fremtid!

I Horsens er Fængselsbyen på vej mod oplevelsesby, i Viborg er den helt store satsning på animation, og i Ebeltoft blandes kultur og kreative erhverv til glæde for turister og lokale.

 

Hovedfilmen bliver en dokumentar på engelsk, der viser de tre steder, deres historie og særlige kendetegn. 

Samtidigt portrætteres stederne som kommende kreative platforme. 

 
Premierren for filmen bliver ved Aarhus 2017 udstilling i Ridehuset den 14 – 18 april 2015.
 
www.aarhus2017.dk
www.faengslet.dk
www.nymalt.dk
www.arsenalet.dk