01.09.2017

NYT RESIDENCY FOR INTERNATIONALE KUNSTNERE PÅ MALTFABRIKKEN

Maltfabrikken praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

Internationale billedkunstnere vil snart få mulighed for at tage på residency på Maltfabrikken i Ebeltoft på Djursland. Projektet er støttet af Statens Kunstfond i et samarbejde med Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst.

 

 

Danmark får snart et nyt residency for internationale billedkunstnere i Ebeltoft. Formålet med det nye residency er at understøtte udvekslinger mellem den internationale og den nationale kunstscene på et højt kunstnerisk niveau, som så også vil fremme dansk kunst og danske kunstneres muligheder internationalt.

Og derfor har Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst besluttet at indgå i et samarbejde med Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst, som sammen skal drive det nye internationale residency, der har fået arbejdstitlen ”MALT AIR”. 

Formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst Gitte Ørskou siger: 
”Med de stærke kompetencer Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst repræsenterer, har Statens Kunstfond fundet nogle ambitiøse samarbejdspartnere, der sammen kan løfte opgaven med at drive et residency for internationale billedkunstnere på et professionelt og højt kunstfagligt niveau.

Ifølge Gitte Ørskou er Maltfabrikkens faciliteter ganske enestående, og der er allerede lagt i støbeskeen til en lang række aktiviteter og netværk, der vil gøre ”MALT AIR” til et residencyprogram med både indhold og substans. 


Maltfabrikken som samlingspunkt
I løbet af de kommende år vil den karakteristiske røde Maltfabrik i Ebeltoft blive renoveret og udviklet med den ambition at skabe et samlingspunkt for kunst, kultur og kreativitet i Østjylland. 

Som et særligt fokusområde har det i projektet været prioriteret at etablere nye attraktive boliger, atelierpladser og værksteder for kunst, design og kreativt iværksætteri, hvor faste lejere og midlertidige internationale residenter kommer til at dele faciliteterne. 

Maltfabrikkens direktør Kristian Krog siger: 
”På det nye MALT AIR vil det gode værtskab komme til at stå helt centralt. Vi glæder os til at kunne byde kunstnerne velkommen med et skræddersyet program, der tager udgangspunkt i den enkeltes kunstneriske praksis og aktuelle fokusområde. En del af dette arbejde vil også indebære at sikre, at residenterne bliver introduceret til relevante personer og institutioner i hele Danmark og får et bredt netværk.” 

Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst bidrager begge med stærke kunstfaglige kompetencer til residencyprogrammet. Begge institutioner vil fungere som platform for møder med de eksisterende professionelle billedkunstmiljøer i hele Danmark. Derudover vil Kunsthal Aarhus bidrage med kuratorisk sparring og internationalt netværk, og Statens Værksteder for Kunst vil bidrage med vejledning i kunstneriske arbejdsprocesser. 


Region Midtjylland er med
For at sikre et højt kunstfagligt niveau på det kommende MALT AIR har Region Midtjylland bevilget 1 million kroner til udviklingsfasen frem mod 2019. 

I den periode vil Maltfabrikken afprøve forskellige residencyformater og konkrete aktiviteter med henblik på at understøtte, udvikle og udfordre professionelle billedkunstnere. 

Region Midtjyllands regionsrådsformand Bent Hansen (A) siger: 
"Det glæder os at kunne bidrage positivt til at skabe dynamik og synergi mellem det lokale, det regionale, det nationale og det internationale. Vi forventer at MALT AIR vil styrke samarbejdet i det regionale kunstmiljø og på den måde medvirke til at gøre regionen endnu mere attraktiv for de udøvende billedkunstnere."

I begyndelsen af 2018 offentliggøres et såkaldt Open Call, hvor professionelle udenlandske billedkunstnere vil blive opfordret til at søge ophold på det nye MALT AIR. 

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst står for vurderingen af ansøgningerne, og udvalget har derudover afsat midler til både drift af residenciet og stipendier til de internationale billedkunstnere, der vil sikre, at MALT AIR får en kapacitet på cirka sekskunstnere hvert år. 

Aftalen mellem Statens Kunstfond og Maltfabrikken er indgået for en toårig periode fra 2019-2020, og aftalen vil blive evalueret i foråret 2020 med mulighed for forlængelse i yderligere to år. 


Yderligere oplysninger: 
Konsulent Tine Vindfeld, Statens Kunstfonds Billedkunstenhed, tlf.: 33 74 55 14, tvi@slks.dk
Direktør Kristian Krog, Maltfabrikken, tlf.: 22 62 64 31, kk@nymalt.dk
Statens Kunstfonds pressetelefon: 22 61 19 95

 
 
Maltfabrikken praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

PRAKSIS ARKITEKTER: Maltfabrikkens gårdrum set fra nordsiden.

Maltfabrikken rampen praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

PRAKSIS ARKITEKTER: Maltfabrikkens jernbetonbygning bliver fremtidens bibliotek, museum og arkiv

Maltfabrikken rampen praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

PRAKSIS ARKITEKTER: Ankomstsrummet til Maltfabrikken

Maltfabrikken rampen praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

PRAKSIS ARKITEKTER: Udsigten fra 'Prismen' på jernbetonbygningen

maltfabrikken maltfabrik malt ebeltoft fremtid nymalt den ny maltfabrik arkitekter praksis

PRAKSIS ARKITEKTER: Maltfabrikken fra kysten