09.11.2017

NU SKAL DER BYGGES MALTFABRIK

Maltfabrikken praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ
Efter at have ligget i dvale i snart 20 år, er der igen lyde fra maskiner og arbejdere på Maltfabrikken. Denne gang er det ikke maltarbejdernes forvandling af byg til malt, men af lokale håndværkeres arbejde på bygningerne.
 
I disse uger er en række entreprenører i gang med at foretage materialeprøver på bygningerne forud for det store udbud.
 
"Vi er meget opmærksomme på vigtigheden af hvordan det arkitektoniske spiller sammen med det gode håndværk og materialevalg, derfor er Praksis Arkitekter og lokale håndværkere i øjeblikket ved at opstille en mock-up i Maltgården. Det er en form for mini-model af materialesammensætning og overflader der tænkes anvendt på bygningerne – fx prøver på den karakteristiske røde fabriksfarve", fortæller bestyrelsesformand Dagmar Brendstrup. "Og så er vi meget opmærksomme på forhåbentligt at give lokale entreprenører muligheden for at byde ind på opgaver ift. Maltfabrikkens renovering. Vi forsøger at tilrettelægge vores udbudspakker, så de varierer i fag og størrelse, hvilket giver Djurslands håndværksmestre en bedre mulighed for at byde ind – Maltfabrikken er jo et stærkt lokalt forankret projekt."
 
Fredag den 17. November fra 10 – 14 inviterer bygherrerne bag Maltfabrikken til markedsdialog. Her vil totalrådgiver, som er Praksis Arkitekterne fra Troense, gennemgå projektet, udbudsform, licitationspakker, tidsplan mm. Ideen er at give entreprenører muligheden for at kunne spørge ind til projektet og kunne have en dialog omkring de løsninger der ønskes foretaget.
 
De opmærksomme har sikkert allerede set at vejen op mod Maltfabrikken fra Strandvejen har fået nyt navn. Der står ‘Maltvej’ på skiltet, og dette symboliserer også at projektet er godt på vej. For nyligt blev lokalplanen vedtaget i et enstemmigt byråd, og der er givet byggetilladelse på flere af bygningerne. I løbet af vinteren vil arbejdet med renoveringen for alvor gå i gang, og det er ambitionen at åbne Den ny Maltfabrik inden sommeren 2019.
 
Maltfabrikken er et partnerskab mellem Syddjurs Kommune og Fonden Den ny Maltfabrik. Den totale projektsum for projektet er 155 mio. kr. som er finansieret af lokale bidragsydere, nationale fonde, folkeaktier og Syddjurs Kommune. I fremtiden vil bygningerne danne ramme om byens mødested i et levende kultur- og erhvervsmiljø i national og international skala. Maltfabrikken kommer til at indeholde bibliotek, museum og arkiv i en ny og ikke før udlevet fusion. Kulturhuset på Festpladsen flytter ind i Maltlageret sammen med mikrobryggeri, mikromalteri og et madhus. De unge får deres eget kulturmiljø med café, scene, øvelokale og skatemiljø. Lokale fødevareproducenter kan udvikle nye projekter og afholde kokkeskoler i madværkstedet, og i den gamle fabriksbygning skabes et arbejdsfælleskab for iværksættere og kreative erhverv med mødelokaler og konferencefaciliteter. I Villa Lundberg bliver der atelier for kunstnere og designere med tilhørende værksteder for træ, metal og digital teknologi. Og sidst men ikke mindst bliver Maltfabrikken hjemsted for et ambitiøst artist-in-residence program, med internationale kunstnere der bor og arbejder på Maltfabrikken.
 
Nationalt og internationalt er der stor bevågenhed på Maltfabrikkens særlige karakter og DNA. Det unikke ved projektets organisering er bl.a. samarbejdet mellem private drivkræfter og Syddjurs Kommune. For det hører til sjældenhederne i Danmark, at en byudvikling i størrelsesorden med Maltfabrik-projektet er startet af lokale ildsjæle. Denne særlige drivkraft og sammensætningen af offentlige servicefunktioner med kultur- og markedsorienterede lejere skaber stor opmærksomhed i landets kommuner. Derfor henvender projekter rundt om i Europa henvender sig dagligt til maltfabrikorganisationen for at få inspiration og tips til hvordan kulturen kan være driver af fremtidens byudvikling. Denne fremtid glæder folkene bag Maltfabrikken sig til.
 
 
 
Maltfabrikken rampen praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

PRAKSIS ARKITEKTER: Maltfabrikkens jernbetonbygning bliver fremtidens bibliotek, museum og arkiv

Maltfabrikken rampen praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

PRAKSIS ARKITEKTER: Ankomstsrummet til Maltfabrikken

Maltfabrikken rampen praksis arkitekter nymalt maltfabrik ebeltoft arkitektur kreativ

PRAKSIS ARKITEKTER: Udsigten fra 'Prismen' på jernbetonbygningen

maltfabrikken maltfabrik malt ebeltoft fremtid nymalt den ny maltfabrik arkitekter praksis

PRAKSIS ARKITEKTER: Maltfabrikken fra kysten