P  N  E  U  M  A  T  I  C  K  S

- an inhalation and exhalation in four movements for winds, voices, strings and images 

 

PNEUMATICKS er et værk formet over fænomenet respiration - åbningen mellem det indre og det ydre. Åndedrættet er livskraften i sin enkleste form, der med sin sædvanlige indånding og udånding foregår ubevidst, men som i PNEUMATICKS bevidstgøres, og formes til en usædvanlig kraft i musik og billede. 

PNEUMATICKS vises i kælderen på Den Ny Maltfabrik imens stedet endnu har dets rå og upolerede fundament.

 

PNEUMATICKS er synkront udviklet af komponister og billedkunstnere. Opsætningen består af en film med musik fremført semiakustisk af et klassisk inspireret ensemble - 3 sangere, 1 basklarinettist og 2 cellister. Musikken er nykomponeret af Lil Lacy og Signe Lykke, en symfoni i fire satser, komponeret som bevægelsen gennem to åndedrag. Filmen er lavet af Ann Sophie von Bülow og Ulrik Heltoft og består af dokumentariske day-for-night optagelser i West Nile regionen, Uganda. 

 

”Filmen skildrer tilblivelsen af en krukke, skabt af Leotissa Ayelango, en kvinde som lever netop der hvor jorden indeholder særlige næringsholdige mineralske primærpartikler, som gør den særlig frugtbar. Denne jords tekstur er finkornet, og kan med vand og håndkraft omdannes til formbart ler,” forklarer Ann Sophie von Bülow, den ene af de to filmkunstnere.

Ulrik Heltoft fortsætter; ”Leotissa fører os langsomt ind i overleveret teknologi, viden og kunnen om jord, vand, ilt og ild. Krukken er en urform, udviklet fra en grundlæggende kropslig erfaring. Den bygger på en viden om at være bundet til en sammenhængende, oprejst krop, der som en beholder omslutter et indre rum, med åbningen rettet mod det ydre.”

Komponist Lil Lacy fortæller om mødet mellem musik og film, åndedrættet og tilblivelsen af en krukke: ”Krukken er en åben beholder som rummer det vi selv fylder i, ligesom en lunge. Begge dele fungerer som et direkte redskab til væren og liv, der står til rådighed for os, til at bruge som vi vælger og ønsker.”

Med temaer som tilstedeværelse, langsomhed, kendskab til en detaljeret og naturstyret proces samt mødet mellem det naturlige, akustiske og traditionelle overfor det artificielle, digitale og moderne præsenteres et kunstværk af meget særlig karakter på Den Ny Maltfabrik i sommeren 2017 som en del af Aarhus2017. 

Ved live performance fremføres musikken live af 6 unikke musikere, ved installationen resonerer værket som lyd og billede i den fugtige kælder på Den Ny Maltfabrik imens stedet endnu har dets rå og upolerede fundament.


“Each second, each breath is a work which is inscribed nowhere, which is neither visual nor cerebral, it’s a sort of constant euphoria.” - Marcel Duchamp


PNEUMATICKS er en del af Operation Salomon og støttet af Aarhus 2017 og Statens Kunstfond.

 

Billedkunstnere: Ann Sophie von Bülow og Ulrik Heltoft

Komponister: Lil Lacy og Signe Lykke

Musikere: Katinka Fogh Vindelev (sopran), Laura Mayer (alt), Simon Rønne Rischel (baryton), 

Morten Lohmann Sønderskov Jensen (basklarinet), Soma Allpass (cello) og Lil Lacy (cello)

Lydtekniker: Bjørn Gjessing

 

PNEUMATICKS er en del af Operation Salomon og Rethink Human Being.

Projektet er udviklet af kunstgruppen SUK og Projekt Respiration. Se mere på: www.projektrespiration.dk 

Støttet af Aarhus2017, DMF, CLICK, Den Ny Maltfabrik, Dansk Skuespillerforbund, Syddjurs Kommune, KODA, Dansk Komponistforening og Statens Kunstfond

 

“Each second, each breath is a work which is inscribed nowhere, which is neither visual nor cerebral, it’s a sort of constant euphoria.” - Marcel Duchamp

 

 

Kort om de kunstneriske skabere af PNEUMATICKS

 

Lil Lacy er uddannet sanger, komponist og autodidakt cellist og modtager af 2 DMA World for årets komponist. Hun har skrevet for ensembler og kor, teater, film og dans, samt udgivet anmelderroste albums. 

Signe Lykke er uddannet sanger og klassisk komponist. Har skrevet for en bred vifte af ensembler som symfoniorkester og kammerkor, samt komponeret til film og dans. Initiativtager til bl.a. Kammerklubben.

Ann Sophie von Bülow tog nyligt afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademis billedkunstskoler i 2016. Hun arbejder fortrinsvis med fotografi, video og installation.

Ulrik Heltoft er billedkunstner og har en lang række udstillinger bag sig på museer og gallerier, som eksempelvis Sesession i Wien, Whitney Museum i New York og Andersens Contemporary i København. 

Links:

Signe Lykke: www.facebook.com/Signe-Lykke-Off-1829064740748419/?fref=ts

Lil Lacy: www.lillacy.dk

Ulrik Heltoft: www.ulrikheltoft.net

 

Åbningstider:

Live-performance kl. 16.30 – 17.30
Åbning af installation med reception kl. 18.30 – 19.30
Live-performance kl. 20.00 – 21.00
Installation kl. 21.30 – 22.30


Praktisk info:

Kælderen under Den Ny Maltfabrik (Adelgade 39, 8400 Ebeltoft). 

Dørene åbner et kvarter før hver live-performance.

Billetpris til live-performance: 60 kr.

 


Billetter:

Pneumaticks live performance kl. 16.30 - KØB BILLETTER HER:


Pneumaticks live performance kl. 20.00: KØB BILLETTER HER:
 

 

Hjemmeside: www.projektrespiration.dk/pneumaticks/

Kontakt: projektrespiration@gmail.com / +45 50 54 18 28